Ensamhetsträna hunden

Att ha en hund som lugnt går och lägger sig när du går hemifrån är guld värt. Även om du skaffar hund för att tillbringa tid med den och låta den vara en del i din flock och familj så kommer det alltid tillfällen när hunden faktiskt inte kan följa med dig. Ibland mår hunden dessutom bättre av att vara hemma än av att följa med och sitta i en varm bil under sommaren.

Separationsångest

En hund med separationsångest kan bli upprörd över att inte ens få vara i samma rum som dig även om den ser dig genom ett kompostgaller en grind. Den kan börja gnälla, skälla eller klösa på golv och väggar. Har du en tid på vårdcentralen, ett föräldramöte eller vad som helst och hunden blir stressad och orolig hemma kan du komma hem till förstörd bostad och väldigt störda grannar. Se därför till att ensamhetsträna din hund, även om du kanske inte jobbar om dagarna eller om du kan ha hunden med dig till jobbet. Det är inte roligt att ständigt behöva hundvakt bara för att du är bortbjuden, ska på bio, till doktorn eller till något annat möte.

Föreställ dig att du är bjuden på din bästa väns baby shower och alla är uppfyllda av bebis, bebiskläder, presenter, tårta och massor av tips inför bebisens ankomst. Alla har finkläder på sig och det är fest med babycupcakes och annat gott. Du får plötsligt ett telefonsamtal om att din hund står och ylar, och har så gjort sedan du lämnade hemmet. Du får avbryta kalaset, svika din bästa vän och åka hem till hunden istället. En hund med separationsångest kommer att begränsa ditt liv oerhört.

Ensamhetsträna i små steg

Redan när du får hem din lilla valp kan du börja med detta. Givetvis kan det vara svårt för dig att lämna den lilla valpen i ett annat rum, den är ju så söt! Tänk på att du gör dig själv och hunden en tjänst om du börjar tidigt. Utnyttja de naturliga tillfällena som blir under dagen med valpen. Valpar äter, sover, leker och är nödiga, inte nödvändigtvis i den ordningen. När valpen är trött brukar den somna där den står och helst i närheten av dig. Sätt upp ett kompostgaller i dörröppningen och lägg några godisar i en aktivitetsboll och smyg till ett annat rum. När valpen vaknar kommer den att vara både hungrig och kissnödig, men aktivitetsbollen kan väcka intresse och du hör därför om valpen vaknat. Så fort den vaknat går du dit, berömmer den, tar bort kompostgallret och tar ut valpen på en kiss. Det är ett litet steg i att vara själv för valpen. Valpen behöver heller inte följa med dig på toaletten eller precis överallt, så kompostgallret bör användas dagligen.

Träna även på att lämna valpen medan du går ut. Öva på 30 sekunder till en början som sedan utökas allt eftersom. Beröm och gå in när hunden är tyst. Tänk på att hunden ska vara rastad innan du lämnar den ensam hemma.

Leave a Comment