Städa bilen efter hunden

Om man har en hund som ofta åker med i bilen kan man ganska snart märka att det kan bli både smutsigt och hårigt. Speciellt illa blir det om hunden bara har ett bilbälte och åker på de vanliga sätena. Då kan man behöva göra ren bilen invändigt ganska ofta om man inte vill att smutsen ska gro fast. Ett bra alternativ kan vara att köpa en annan klädsel, gärna en vattentät sådan, till det säte där hunden sitter. Det är dock inte en garanti för att smutsen inte når ner till bilens ursprungsklädsel. Men vad är bra att tänka på när man städar bilen?

Städa inomhus eller ute?

En sak som kan vara bra att fundera över är om man vill städa bilen inomhus eller utomhus. Om man har en tvätthall i närheten med möjlighet att hänga upp bilens mattor med mera är det ett bra val att vara där. Ska man däremot välja mellan sitt eget garage eller sin garageinfart kan det vara trevligare att stå ute och dammsuga och städa så länge vädret är fint. Då kan man skaka mattor, filtar och annat utan att det hamnar hundhår i hela garaget och dessutom har man mer plats att vara på.

Inför försäljning

Om man ska sälja bil är det än viktigare att den blir ren invändigt. En bil som är full med hundpäls eller som luktar hund är det ingen som vill köpa. Det drar ner priset rejält. En sån här städning kan ta flera timmar för att allt verkligen ska bli rent. Många väljer att lämna in bilen till proffs. Det kostar ett par kronor men det är i regel pengar man får igen vid försäljningen.

Hur gör man?

Att städa bilen invändigt är i regel inte speciellt svårt. Det man bör börja med är att plocka ur allt som ligger löst och som man inte ska ha kvar i bilen. Lösa gummimattor tar man ut och spolar av eller hänger upp. Sedan är det dags att börja dammsuga. Det är viktigt att också dra fram bilens framsäten så att man kommer åt under dem. Efter det torkar man alla ytor med trasa och lämpliga rengöringsmedel. Eventuella metalldetaljer kan putsas med fönsterputs och det är viktigt att man inte glömmer bort att putsa bilrutorna. Ytor som är svåra att komma åt kan rengöras med hjälp av en liten pensel.

Viktigt att tänka på

Om man tar ut bilens gummimattor och spolar dem är det viktigt att de får torka ordentligt innan de läggs in i bilen. Det kan annars bildas fukt och mögel inuti bilen och det vill man undvika. Det är också bra att tänka på att inte använda allt för starka kemikalier. Då kan bilens ytor ta skada.

Leave a Comment