Tävla med hundar

Många hundägare har ett stort utbyte av sin hund som sällskap och familjemedlem. En del vill dock få ut mer av sitt hundägarskap och väljer därför att tävla med sin hund. Genom att tävla med hunden får ägaren en trevlig hobby och relatiodog-1139512_960_720nen mellan hunden och ägaren stärks genom att tillsammans jobba mot samma mål.

När man tänker på tävlingar med hundar är kanske det första man tänker på hundutställningar. På en hundutställning är det främst själva avelsresultatet som bedöms utifrån rastyp, konstruktion och sundhet. Att vara med på hundutställningar är en social händelse både för ägare och hund. Att vinna priser på hundutställningar är speciellt viktigt för den som vill driva en kennel och avla på sina hundar. Genom sina utmärkelser kan ägaren försäkra att deras hundar är utmärkta exemplar av en viss hundras.

Nu är det ju så att många som har hund inte har renrasiga hundar utan kanske en charmig blandras. De vill kanske ändå kunna tävla tillsammans med sin hund. Även de som har en hund med en mer aktiv personlighet som inte passar att stå still på en utställning kan vilja få chans att tävla i lite mer fartfyllda grenar.

Det finns många lika sätt att tävla med sin hund. En typ av tävling som har blivit mycket populär är agility. Där gäller det för hunden att, under ledning av sin ägare, att ta sig igenom en rad av olika hinder. Den här typen av tävling passar hundar som har mycket energi och som har stort behov av aktivitet. Agility är inte bara fysiskt krävande utan hunden får även tänka till och använda sin intelligens. Tävlingarna brukar även vara mycket populära för publiken.

En ganska ny tävlingsform men som snabbt har blivit populär är Freestyle. Där ska hunden och ägaren framföra tricks till musik. Den här typen av sport passar den som har en social hund och som själv tycker om att uppträda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *