Att jobba med hundar

Att jobba med hundar på heltid är en dröm för många. En del väljer att bli egenföretagare och erbjuda olika hundrelaterade tjänster som kennelverksamhet, hundrastare, hunddagis, träningar och kursverksamhet. Det finns även de som kombinerar hund med annat jobb som till exempel väktare, vård- och terapipersonal, poliser, tulltjänstemän, ID-hundförare och eftersökshundförare.

Starta företag med hund i fokus

För att leva ut din dröm och samtidigt vara din egen chef kan du starta ett företag som inriktar sig på just hund och hundrelaterade saker. Hur du registrerar ett företag kan du läsa om hos Bolagsverket så att allt blir rätt och riktigt gjort. Innan du startar något måste du dock vara på det klara med vilken typ av verksamhet du är intresserad av att starta upp. För att starta upp ett hunddagis behöver du exempelvis tillstånd från Länsstyrelsen, samt inneha rätt kvalifikationer. Det är Länsstyrelsen som kontrollerar din utbildning och beviljar ditt tillstånd för att bedriva verksamhet utifrån det.

Som egen företagare är det ganska mycket att hålla reda på och styra med när det gäller pappersarbetet. Det är även fakturahantering av olika slag och om inte kunderna betalar kan det bli lite knasigt med att få in pengarna. Har du ett momsregistrerat företag kan du sälja din faktura till Capcito och få betalt direkt istället för att vänta på att kunden ska betala. Detta kan du även göra för att få loss pengar till investeringar eller liknande, som exempelvis en agilitypark eller nya klippmaskiner till hundtrimmet.

Utbildning är bra

Oavsett vad du hade tänkt dig för specifikt jobb så är det väldigt viktigt med att ha rätt utbildning. Som hundförare inom en annan verksamhet som polis, väktare eller tull får du utbildning via arbetet, men om du ska ha ett eget företag får du ofta bekosta utbildningen på egen hand.

SKK skriver lite tips och information om att utbilda dig inom hund på olika sätt. Det finns stora möjligheter för den som är lite driftig och något att ha i bakhuvudet kan vara att det även finns säsongsbetonade hundrelaterade arbeten som hundspann och jaktevents inom exempelvis hundturism.

Skaffa erfarenhet

Vill du inte starta eget kan du bli anställd av någon annan istället och här finns hundtrim, djuraffärer, hundturism, uppfödning, hunddagis och mycket mer att välja på. Tänk på att ju mer erfarenhet och praktik du har desto mer intressant är du att anställa, så detta att du gör en riktigt bra praktik under din utbildning är bra för din framtid. Du kan faktiskt också få jobb som är hundrelaterat även utan att ha utbildning, men då är det personliga erfarenheterna som avgör. Detta gäller inte heller alla olika hundrelaterade jobb som finns, för det är nog inte så många som vill gå en kurs i lydnad för någon som själv aldrig har tränat och tävlat, och lämna in hunden för trimning till någon som inte vet hur man klipper eller rycker en päls känns heller inte som en bra idé. Du kan dock bli upplärd på jobbet samt vidareutbilda dig.

Följ dina drömmar och satsa på det du vill göra. Lycka till i framtiden!

marinate