Kan hundar och katter äta samma mat?

Det här med hundmat vs kattmat är en stor fråga. Du som både har hund och katt funderar säkert på hur du kan göra vardagsbudgeten lägre och köpa mat till de små liven billigare. Går det egentligen att ge hundar kattmat och vice versa? Kan hundar och katter äta samma mat?

Man kan säga så här: En hund och en katt har olika näringsbehov, speciellt om storleken skiljer dem åt, vilket ofta är vanligt. Om en hund skulle äta kattmat någon enstaka gång av misstag kommer inget allvarligt att hända. Om det dock sker kontinuerligt är det inte bra. Köp kattmat till din katt och hundmat till din hund. Ibland kan du emellertid laga egen mat till hunden och katten och det kan faktiskt göra så att ditt matkonto blir lite billigare. En katt kan få färsk fisk ibland och du kan låta din hund äta lite av middagen, under förutsättningar att där inte ingår något som hunden inte tål eller som är farligt för hunden.

Hur ser det ut tvärtom då? Kan en katt äta hundmat och må bra? Nej, här är det faktiskt ännu värre. Hundmat innehåller en för liten mängd taurin som en katt har behov av för sin syn och för sitt hjärta. Taurin behövs också för en honkatt för att hon ska kunna bli dräktig. Hundars behov av taurin är mycket mindre och därför ska en katt inte äta hundmat överhuvudtaget. Den kommer inte bli sjuk av en enda gång men gör det absolut inte till en vana.

Mer protein i kattmat än hundmat

Generellt så har kattmat mer protein i sig än vad hundmat har. Katter behöver nämligen dubbelt så mycket protein än vad en hund behöver. Det kan tyckas konstigt men så är det. För mycket protein kan ge din hund latenta njurproblem, vilket kan orsaka smärta och skador.

Ge dina djur vad de behöver

En slutsats är att inte skaffa hund och katt samtidigt om du inte har råd eller kan ge dem det de behöver för att må bra. Ge din hund hundmat och din katt kattmat.

marinate