Skaffa hund

Det är många som skaffat hund under pandemin. När man jobbar hemifrån finns mer tid för ett husdjur. Men egentligen är det inte det bästa alternativet att impulsköpa något som du ska ha ansvar för i 10–15 år framöver. Så länge ska vi ju inte ha pandemi och förr eller senare återgår livet till det normala. Finns det plats för en hund då också?

Den första valptiden

För den som väljer att skaffa en valp finns väldigt stora möjligheter att forma hur den vuxna hunden kommer att bli. Men det tar tid. En valp kan aldrig lämnas ensam, den måste hanteras konsekvent men varsamt. Alla valpar är söta, men det är en del som krävs av den som köper valp. Rumsrenheten blir kanske det viktigaste allra först, men parallellt handlar det också om att påbörja vardagsuppfostran. Ett bra ord att lära in från början är “Nej”. Det är användbart i alla situationer som behöver avbrytas.

Vartefter valpen växer går det sedan att fylla på med viktiga ord. Var tydlig. En hund kan inte förstå långa meningar. Ett NEJ när den är på väg upp i soffan är mycket mer effektivt än “Nämen du vet ju att du inte får vara i soffan”.

Tänk också på att redan från början skaffa en bra Hundförsakring.se. Det kan bli väldigt dyrt om oturen är framme och ditt husdjur behöver veterinärvård.

Den vuxna hunden

Den vuxna hunden behöver också fortsatt uppfostran eller kanske lydnadsträning av något slag. Det här kan med fördel göras som någon form av kul aktivering så hunden får jobba med både knopp och kropp.

Gå med i någon hundklubb för både din egen och hundens skull. Det kan bli en härlig hobby för er båda eller kanske hela familjen med många nya bekantskaper. Det finns många kurser och aktiviteter som förgyller hundägandet. Exempelvis kantarellsök brukar vara riktigt roligt för både hund och hundägare.

Att ha hund är ett stort ansvar. Den får inte lämnas ensam och det finns en del regler för hur du ska hantera din hund i samhället i övrigt. Men mest av allt är det kul och givande att vara hundägare. När du kommer hem är det alltid någon som är sprudlande glad, och när du är lite trött är det någon som ser till att du kommer ut på promenad.

marinate