Koppeltvång och hundar

Många hundar har förmånen att leva ute på landsbygden där de ofta kan få springa lösa i lite större utsträckning. I alla fall om de kan inkallning och är följsamma i övrigt. Det finns ju också arbetande hundar på sina håll som måste vara lösa när de utför sitt jobb, exempelvis vallhundar och jakthundar. De flesta hundar älskar att vara lösa och få springa och nosa som de vill eller göra tokruscher i stora cirklar för att springa av sig. Det här gäller även för hundar som får rikligt med motion och annan aktivering. Det är helt enkelt roligare att vara lös än att vara kopplad för de allra flesta hundar.

Men vi människor har ibland andra tankar kring det här. Det finns ju många situationer där hunden måste vara kopplad både för sin egen och andras skull. Dagens samhälle ställer nya krav på våra fyrbenta vänner.

Sele eller halsband

Nu för tiden är det många som väljer hundsele i stället för det tidigare så vanliga halsbandet. Det sägs att en hundsele är skonsam mot hundens hals och nacke genom att den avlastar vid eventuella ryck eller när hunden drar i kopplet. Det finns många olika varianter på selar och här gäller det att prova sig fram till vilken hundsele som passar just din hund bäst. Det är ju viktigt att storleken är den rätta men också att den inte skaver eller är obekväm för hunden att bära. Självklart måste det också vara enkelt att sätta på och ta av den hundsele ni vill använda. Många använder halsband parallellt och det kan vara ett sätt att signalera till hunden vad som gäller till exempel under träning av något slag.

Koppelträning

Oavsett om du väljer halsband eller hundsele så måste hunden lära sig att gå fint i koppel så promenaderna blir trevliga för er båda två, även om det inte går att ha hunden lös. Använd ett kort koppel när hunden måste vara nära dig, till exempel i stadsmiljö, och gärna ett lite längre på platser där hunden kan få större rörelsefrihet. Det handlar om grundläggande hunduppfostran helt enkelt.

Val av hundsele

Ett halsband är ofta lätt att välja, men när det gäller en hundsele finns det mer att tänka på. Förutom att den måste passa din hund så är det också bra att titta på olika funktioner som en hundsele kan ha. För hundar som drar mycket behövs kanske främst träning, men det är då väldigt bra om din hundsele har möjlighet att fästa kopplet framtill. Då blir det tydligt för hunden att den måste gå vid din sida, det fungerar inte alls att dra eftersom den då inte kan fortsätta framåt. För den som vill jogga med sin hund finns särskilda varianter beroende på önskemål. Många vill här att hunden faktiskt ska dra lite och då behövs en hundsele som är utformad just för det och med fästet långt bak. En sådan hundsele bör kombineras med midjebälte och en längre lina så hunden får större frihet och du själv får händerna fria. Det här fungerar förstås även vid skidåkning eller andra typer av friluftsliv tillsammans med hund.

marinate