När valpen kommer

Det finns många saker som man ska tänka på när man ska skaffa valp. En del kanske tar det lite med en klackspark, men det är verkligen inte att rekommendera. De första dagarna när valpen är hos dig kommer att forma er kommande relation. Man ska inte säga att det är helt och hållet avgörande, men det är viktigt om man vill få en lydig valp så snabbt som möjligt.

Låt valpen få sova själv

För att få en stark och självsäker hund är det viktigt att man redan direkt när den kommer låter den sova själv om nätterna. Det här kan kännas jobbigt eftersom valpen kommer sakna att vara kring sina syskon och mamma. Men i längden är det här det bästa för att du som ägare ska få en självständig hund som inte är bortskämd. Det har även att göra med att visa vem som är dominant. Hundars valpar fungerar likadant som vargarnas, det vill säga de är flockdjur och kommer att se upp till den som är alfa-hane/hona i hemmet. Genom att låta valpen sova i din säng kan det förvirra valpen som kanske inte förstår vem det är som bestämmer i hemmet. Det är även viktigt att du tänker på detta när ni ska gå igenom en dörr eller äta. Du går igenom dörren först för att visa vem det är som bestämmer, precis som du äter först innan du serverar mat till valpen.

Villiga att leka och lära sig nya saker

Alla valpar är olika men de flesta kommer vilja leka mycket och lära sig nya saker. Precis som med barn är det enklare att lära sig nya saker när man är liten. Man brukar säga att det är svårt att lära en gammal hund sitta, och detta är ett ordspråk som faktiskt är sant. Men det handlar inte bara om att sitta. Det handlar även om att valpen ska lyda, inte förstöra saker i hemmet och så vidare. Det kan kännas som mycket jobb, men det är mycket bättre att man tar tag i det här desto mindre valpen är. En bångstyrig hund är inte lätt att hantera.

Tider för mat är viktigt

Sätt klockan för att hålla koll på mattiderna. I början när valpen är riktigt liten så kan den äta tre gånger per dag. När den däremot blir lite större, upp emot ett år, så är det helt okej att bara ge hunden mat två gånger per dag. Fråga din veterinär om du är osäker på hur stora portionerna ska vara. Det är inte bra att ha en överviktig hund. Och viktigt att känna till är att hundar normalt sett inte har någon mättnadskänsla och skulle därför tyvärr kunna äta ihjäl sig.

marinate