Uppfostran av din hund

En del hundar är enklare att uppfostra än andra. Men det finns egentligen inget sätt som fungerar för alla eftersom alla hundar är helt unika. Man kan dock tänka på sakerna i följande inlägg för att underlätta uppfostran. Sen får man känna sig fram tills man hittar det som känns rätt för en själv.

Viktigt att hålla på rutiner

Hundar behöver rutiner, precis som vi människor. Det är viktigt att man går en promenad på morgonen, lunchen och sedan kvällen. Sedan ska man ge mat vid helst samma tidpunkter på dagen.

Ett nej är alltid ett nej

Om du har sagt nej till din hund så är det väldigt viktigt att du håller fast vid det. Annars kan du förvirra hunden och hen kommer inte förstå innebörden av ett nej i framtiden. Så stå fast vid dina beslut och kom ihåg att det är du som är bossen i alla lägen. Om man har en valp så kan det här vara väldigt jobbigt, men det är precis som med barn väldigt mycket jobb som kommer löna sig i det långa loppet.

Belöna önskvärt beteende

Ha alltid lite godis redo så att du kan belöna din hund om hen gör något som du tycker är ett bra beteende. Det kan vara bra att ha med sig godis när man ska träna sin valp på att kissa och bajsa ute. Ge godis direkt så att hunden förstår att det är just den saken som du uppmuntrar. Om du låter det gå för lång tid så kan hunden kanske koppla ihop belöningen med något helt annat.

Slå aldrig din hund

Det är väldigt viktigt att man aldrig slår sin hund. Det spelar ingen roll vad olika teorier säger om detta, det är aldrig okej att använda våld mot en hund. Det spelar heller ingen roll om din hund är stor eller liten. Det finns andra sätt som är mycket mer effektiva när det kommer till att uppfostra hundar. Ha tålamod och jobba hellre med att uppmuntra bra beteende. En hund som blir slagen av sin ägare kan bli nervös och opålitlig. Den kan även bli rädd för människor vilket kan resultera i att den biter folk. Kom också ihåg att inte klappa eller hålla din hund om denna gör något dumt. Den kan nämligen misstolka detta som uppmuntran.

marinate