Hundar och jakt

Det är väldigt vanligt att hundar används vid jakt. Det krävs dock en hel del träning och förberedelse innan hunden kan kallas för jakthund. Men vad är bra att tänka på?

Packa det som behövs

Innan du och hunden ska ut i skogen måste du komma ihåg att packa allt som behövs. Ska du ha med olika kikarsikten ska de packas, hunden ska ha ett halsband samt koppel, kanske en långlina. Mat- och vattenskålar, en dunk vatten samt lite foder hör också till. Packa också ner ett litet första hjälpen-kit om du eller hunden skulle råka skada er.

Vänj hunden vid naturen

Alla hundar kan vänja sig vid att vara i naturen men det kan ta ett tag innan den lär känna olika dofter och ljud. Ta ut hunden i skogen när det inte är jakt, och upprepa det flera gånger. Sedan ska hunden också lära sig att skott inte är farligt. Börja med skott på avstånd och gå sedan närmare skytten steg för steg.

Träna hunden att jaga

Alla hundar vill inte jaga, och då blir de inga bra jakthundar. Det går dock att träna även andra saker i skogen. Den ojämna marken är bra för att lära hunden att lyfta på benen ordentligt. Om du vill lära din hund att jaga är det klokt att börja träna den redan när den är en liten valp. Men det gäller att ta det lugnt. Hunden ska tycka att det är roligt och man får inte låta den överanstränga sig.

marinate